+38 (044) 332 37 76 +7 (911) 838 23 33 +38 (098) 468 48 30 +38 (093) 413 64 20 +38 (099) 931 64 16

Вітаміни групи «В»

Вітаміни групи «B» (інші назви: комплекс вітамінів групи «B», вітаміни «B», «В-комплекс» тощо) - вітаміни, розчинні у воді. Зазвичай розглядаються в комплексі.

Перелік вітамінів групи*:

  • Тіамін

    B1

    Функції: Сприяє перетворенню в енергію вуглеводів, жирів і білків.

    Харчові джерела: Печінка, свинина, устриці, хліб і крупи, горох, горіхи, яєчний жовток.

  • Рибофлавін

    B2

    Функції: Бере участь у всіх видах обмінних процесів. Особливо важливу роль відіграє в забезпеченні зорових функцій, нормального стану шкіри і слизових оболонок, синтезі гемоглобіну

    Харчові джерела: Печінка, м'ясо, молочні продукти, яйця, темно-зелені овочі, хліб з цілісного зерна і крупи, горіхи.

  • Нікотинова кислота

    B3

    Функції: Звільнення енергії з усіх харчових речовин, що містять калорії; синтез білків і жирів.

    Харчові джерела: Печінка, домашня птиця, м'ясо, яйця, хліб з цілісного зерна, крупи, горіхи і боби, пивні дріжджі, риба.

  • Холін

    B4

    Функції: Холін є важливою речовиною для нервової системи та покращує пам'ять. Сприяє транспорту та обміну жирів в печінці.

    Харчові джерела: Широко поширений в живих організмах. Особливо високий вміст його в яєчному жовтку, мозку, печінці, нирках і м'язі серця.

  • Кальцію пантотенат

    B5

    Функції: Звільнення енергії; утворення холестерину.

    Харчові джерела: Широко зустрічається в рослинних і тваринних продуктах. Печінка, хліб з цілісного зерна і крупи.

  • Піридоксин

    B6

    Функції: Бере участь у процесах вуглеводного обміну, синтезі гемоглобіну і поліненасичених жирних кислот. Регуляція активності нервової системи; регенерація еритроцитів; утворення антитіл.

    Харчові джерела: Усі багаті білком харчові продукти, банани, деякі овочі, хліб з цілісного зерна, крупи, зелені овочі, риба, печінка, м'ясо, домашня птиця, горіхи, сочевиця.

  • Бiотин

    B7

    Функції: Сприяє звільненню енергії із з'єднань, що містять калорії.

    Харчові джерела: Широко зустрічаються в різних продуктах: яйця, печінка, темно-зелені овочі, арахіс, бурий рис, нирки, соєві боби. Виробляється кишковою мікрофлорою.

  • Iнозитол

    B8

    Функції: Зменшує накопичення жиру в печінці, відновлює структуру нервової тканини, антиоксидант, антидепресант, нормалізує сон, оздоровлює шкіру.

    Харчові джерела: Виробляється самим організмом.

  • Фолієва кислота

    B9

    Функції: Сприяє утворенню нуклеїнових кислот і клітинного ділення; утворення еритроцитів; розвиток плоду.

    Харчові джерела: Печінка, темно-зелені овочі, проросткіпшеніци, бобові, апельсини і апельсиновий сік, риба, м'ясо, молоко, домашня птиця, яйця.

  • Параамiнобензойна кислота

    B10

    Функції: Активізує всю кишкову флору, бере участь і в процесі засвоєння білка, а також у виробництві червоних кров'яних тілець, підтримує здоров'я шкіри.

    Харчові джерела: Пивні дріжджі, яйця, картопля, овочі, молоко.

  • Левокарнітін

    B11

    Функції: Стимулює енергетичний обмін, підтримує здатність долати високі навантаження, підвищує захисні сили. Покращує діяльність найбільш енерговитратних систем - мозку, серця, м'язів, нирок.

    Харчові джерела: М'ясо, риба, птиця, молоко, сир, сир.

  • Ціанокобаламін

    B12

    Функції: Сприяє утворенню еритроцитів, зростання і діяльність нервової системи.

    Харчові джерела: Паростки пророщеної пшениці, печінка, нирки, м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, дріжджі, сир.

  • Лаетріл

    B17

    Функції: Сприяє зниженню зростання ракових клітин, поширенню метастазування, знімає ракову інтоксикацію, покращує загальний стан.

    Харчові джерела: Ядра урюку, абрикосових кісточок, персикових кісточок, вишні, насіння яблук, зерна «маша», сорта бобових.

*Інформація за даними Вікіпедії.